GIDA İŞLETMELERİNDE İLAÇLAMA ZORUNLULUĞU

GIDA İŞLETMELERİNDE İLAÇLAMA ZORUNLULUĞU

GIDA İŞLETMELERİNDE İLAÇLAMA ZORUNLULUĞU

İlaçlama işlemi tüm işyeri ve hanelerin yaptırması gereken bir işlemdir. Ancak özellikle gıda işletmelerinde bir zorunluluk teşkil etmektedir. İnsanların direk temas ettikleri alanların varlığı ve yedikleri yiyecekler söz konusu olmaktadır. Bu zorunluluk dayanağı olmayan bir zorunluluk değildir. 30 Mart 2005 tarihinde 25771 sayı ile çıkarılmış olan “Gıda ve Gıda ile Teması Bulunan Madde ve Malzemelerin Piyasa Gözetimi, Kontrolü ve Denetimi ile İş Yeri Sorumluklarına Dair Yönetmelik” hükümleri kapsamında gıda işletmelerinin gıda yeri ilaçlama yapma zorunlulukları bulunmaktadır. İşletmelerin gıda yerlerinin ilaçlanması işlemi için seçecekleri ilaçlama firmasını dikkatli seçmesi gerekmektedir. Piyasada ruhsatı olmaması rağmen ilaçlama yapan firmalar bulunmaktadır. Gıda gibi önemli bir alanın ruhsatsız firmaların eline bırakılması büyük bir hata olacaktır. Bu nedenle gıda işletmelerinde ilaçlama zorunluluğu olan firmaların gıda yerlerinin ilaçlanması adına seçecekleri ilaçlama firmasını ruhsat kontrolü yaparak seçmesi gerekmektedir.

Gıda işletmelerinde ilaçlama zorunluluğu kapsamında ilaçlama yapan ilaçlama şirketlerinde alanında uzman kişiler çalışmaktadır. Direk meslekleri ilaçlama yapmak olan bu kişiler gerekli eğitimleri almaktadır. Gelişen teknoloji takip edilerek gelişim düzenli olarak sürmektedir. Yapılacak ilaçlama öncesi alınması gereken tüm tedbirler alınarak çalışanların ve müşterilerin sağlığı öncelikli tutulmaktadır. Kullanılan ilaçların tümü Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı olmaktadır. Onaylı ilaçlar ile yapılan ilaçlamada başarı oranı oldukça yüksektir. Yapılan doğru uygulamalar ve periyodik tekrarlar ile ilaçlama zorunluluğu tam anlamıyla yerine getirilmektedir.

Gıda yerlerinde böcek ilaçlama şartnamesi  karşılıklı olarak imzalanmakta ve işlemler böylelikle resmîleştirilmektedir. Tarım Bakanlığının yapacakları denetimlerde ilk bakılan bu şartname olmaktadır. Ruhsatlı ilaçlama firmaları ilaçlama sırasında Sağlık Bakanlığının haşereler ile nasıl mücadele edilmesi konusunda çıkarmış oldukları yönetmelik hükümlerini dikkate almaktadır. Kullanılan ilaçların tümü insan sağlığı açısından riskli değildir. Kanserojen madde içermeyen bu ilaçlar doğru bir şekilde uygulanarak haşerelerin imha edilmesini sağlamaktadır. Ruhsatsız firmalar kalitesi ilaçlar ile uygulama yaparak haşerelerin ilaçlara direnç kazanmasına neden olmaktadır. Bu durum haşereler ile mücadeleyi zorlaştırmaktadır. Gıda işletmelerinin bu riski alması söz konusu bile olmamalıdır. Bu nedenle periyodik işyeri ilaçlama hizmeti Eda ilaçlama  uzman ilaçlama firmalarına bırakılmalıdır.

Etiketler: